Receptson bloggen

En blogg med görgoa recept

Bästa kockkniven tack…

december16

Kockens bästa vän måste vara kniven och kanske då framförallt den stora kockkniven. Dessa går att köpa från kring 100-kronor till för flera tusen för en enda kniv. Stor skillnad i pris alltså. Men minst lika stor skillnad i kvalité. Till viss del är det som med allt annat också – kända märken kostar mer.

I en test av kockknivar på testföretaget Smartson var det i alla fall mycket tydligt att de dyrare knivarna presenterade betydligt bättre resultat än de biligare. Ytterligare tester av knivar visar generellt samma resultat. Det lönar sig att betala för att komma upp i kvalité.

Vilken kniv som just är den bästa varierar däremot ganska mycket mellan olika tester. Mycket beror det på att en del av testresultatet bygger på ”känsla” hos testpersonerna. Utöver det att man kan prioritera olika punkter olika högt.

I testet som refererades tidigare i texten (den på Smartson.se) vann i alla fall den japanska kockkniven Takamura Synergy. I testet lyckades kniven få hela 24 poäng av 25 möjliga. Inte oväntat kom kniven på en tydlig första plats. Priset på denna proffskniv ligger på mellan 1200-1500kr beroende lite på var den köps in.  Men den var ändå inte dyrast i testet. Kniven som skar sig in på en andraplats kostar 1800-2200kr och heter MAC MBK-85.

Knappt 1000kr får man i alla fall räkna med att betala för de allra bästa knivarna. Men man bör i första hand gå till sig själv och se till det behov man har. Är det ett hårt blad eller mjukt blad som eftersöks? Måste den vara lätt att använda på små detaljer eller ska den främst användas till större? Utgå från ditt behov och läs sedan tester som visar olika aspekter på knivarna. Då kommer du hitta bästa kockkniven  – för dig.

by posted under Tips, Utrustning | Kommentarer inaktiverade för Bästa kockkniven tack…