Receptson bloggen

En blogg med görgoa recept

Paneng gai

juni3

Paneng gai 

Detta är en av mina favoriter. Gott och enkelt att laga. Man kan även byta ut kycklingen mot biff vilket också fantastiskt gott! Det viktigaste är att köpa riktiga ingredienser! Att köpa färdigmixad kryddblandning är inte alls lika gott som när man går till en asiatisk butik och inhandlar de ”rätta”. Jag köper currypastan, thaibasilikan, buljongen, fisksåsen och limebladen i en asiatisk butik. Ofta handlar jag även babyeggplants där  med eftersom att dessa inte är så lätta att finna i vanliga matbutiker. Resterande råvaror köper jag gärna svenskt och ekologiskt.

Det är lika bra att sätta på riset direkt, då kommer det att vara klart ungefär samtidigt som grytan.

Du behöver:

 • 500 g kycklingfilé
  1 stor burk kokosmjölk
  1 påse Panang currypasta
  1-2 msk fisksås,  provsmaka under tillagning och tillsätt ev lite till!
  1 msk socker
  2 morot
  3 tsk Ros dee kyckling (buljongpulver)
  2 dl vatten

  1 paket baby eggplant
  1 knippe thaibasilika
  4 st limeblad
  2 paprikor
  några cocktailtomater
 • Vill du ha mer sting i maträtten kan man i asiatiska butiker köper små staka röda chilifrukter, var försiktig bara så du inte förstör maten för det kan vara ordentligt tryck i dessa små rackare:)

 Jag brukar förbereda med att skära upp kycklingfilén i mindre bitar, slanta morötterna och skiva upp paprikorna i grova bitar/båtar.

 1. Lägg en skvätt olja i grytan, lägg i currypastan rör om och tillsätt kokosmjölken och låt allt koka upp under lite omrörning.
 2. Lägg i kycklingfilén som du först skurit upp i bitar. Häll i vatten och koka tills kycklingen är genomkokt.
 3. Tillsätt fisksås, socker, Ros dee (buljongpulvret) Låt koka ytterligare en stund.
 4. Lägg i och baby egg plants (du skall bara ha i själva frukten, du måste alltså plocka av dem från sina kvistar). Lägg även i moroten som du slantat upp.
 5. Släng i ett par limeblad, paprika skuren i bitar/båtar och cocktailtomaterna . Låt puttra någon minut. Limebladen som blir över kan frysas.
 6. Tillsätt i thaibasilika och maten är klar J Servera med ris.
by posted under Mat | Kommentarer inaktiverade för Paneng gai