Receptson bloggen

En blogg med görgoa recept

Restaurangtips – Aifur vikingrestaurang

maj5

Att laga mat kan vara fantastiskt roligt och trevligt att göra tillsammans. Men när orken, lusten eller tiden inte räcker till är det trevligare att välja att äta middag på restaurang. Idag tänkte vi bjuda på ett restaurangtips på en mer udda restaurang. Aifur vikinginspirerade restaurang i Stockholm. En restaurang som drivs av Martin Eriksson, mer känd som E-type.

Aifur

Aifur ligger på Västerlånggatan 68b vilket betyder att de ligger centralt – i gamla stan. Här slog restaurangen upp sina portar 2012 och det är minst sagt på rätt ställe i Stockholm. Är det någonstans som en klassisk vikingakrog ska finnas så är det i stadens äldsta delar.

Inredningen, musiken och stämningen går flera hundra år tillbaka – även om matkvalitén håller betydligt högre standard mot hur man åt på vikingatiden.

Just inredningen har restaurangen fått mycket goda recensioner för. Här finns ett flertal exakta replikor av olika föremål som hittats i gamla vikingagravar som är utgrävda. Exempelvis är dricksglasen replikor från sydtyska dricksglas som hittats när man grävde ut Birkaområdet utanför Stockholm.

Här bjuds på levande musik av musiker som kan hantera de mer udda instrument som användes på vikingatiden.

Lokalen rymmer 150 personer varav 100 personer då kan sitta. Det kan låta mycket men restaurangen har blivit allt mer populär och idag är det bäst att boka bord om man vill vara säker på att få plats.

På menyn finns bland annat:

  • Förrätt – Grebygryta med bautabröd
  • Ex varmrätt – Vitlök och honungsmarinerade lammrack med honungsslungade rotsaker samt sås
  • Ex efterrätt – Toftas ljumma saffranspannkaka med blåhallonsylt och vispad kogrädde

Det som gör rätterna än mer intressanta är att det finns en kort historia om vardera rätt. Oftast varifrån rätten kommer men det kan lika gärna vara fokus på en ingrediens eller en person som förknippas tydligt med rätten.

Klar rekommendation – även för de som inte känner sig som en viking.

by posted under Äta ute | Kommentarer inaktiverade för Restaurangtips – Aifur vikingrestaurang