Receptson bloggen

En blogg med görgoa recept

Rätt namn på köksvågen

maj5

En våg som används i köket för att väga matvaror kan ha en hel del olika namn. Men vad är för det för skillnad mellan dem? Är det ens någon skillnad?

Hushållsvåg – En våg som används i hushållssysslorna som att exempelvis laga mat. Det är det enda man dra som slutsats från namnet. När man sedan ser vilka produkter som säljs med detta namn blir det inte speciellt mycket tydligare. En del lyfter fram äldre modeller där det som ska vägas läggs i en metallskål – som förr i tiden. Dessa visar ofta hur mycket de olika produkterna väger med en nål som rör sig över ett urverk.

Men samtidigt går det att hitta hushållsvågar som ser är platta och har en digitaliserad funktion. Det enda man kan säga är att det handlar om vågar som används vid matlagning.

Köksvåg – Att en köksvåg används i köket är uppenbart. Att dess funktion är att väga olika matvaror är också mycket tydligt. Men sedan är det svårt att sätta ramarna. Att hitta tydliga skillnader mellan köksvågen och hushållsvågen är inte helt lätt. Här är det främst en smaksak vad man vill säga.

Matvåg – Här finns det vissa skillnader. En matvåg klarar nämligen av större tyngder. En matvåg kan användas för att väga större mängd äpplen eller styckade köttbitar. Nu handlar det inte främst om att laga maten utan att väga den. Många matvågar går upp till 10kg.

Så vad ska man säga?

De flesta använder ordet matvåg. Därefter kommer köksvåg och sist hushållsvåg. Men bara för att alla använder ord betyder inte det att det per automatik är det bästa. Men då inget annat pekar på vilket ord som är bäst får detta vara avgörande. Svaret är – Det heter köksvåg.

by posted under Utrustning | Kommentarer inaktiverade för Rätt namn på köksvågen