Receptson bloggen

En blogg med görgoa recept

Rätt våg till bakningen

september1

Ingredienser är det absolut viktigaste när man ska baka. Det är inte någon tvekan om det. Med rätt ingredienser (och i rätt mängd) lägger man grunden till ett bra resultat. Men inte långt därefter kommer hushållsredskapen. Ett exempel är bakvågen/köksvågen/hushållsvågen (kärt barn har många namn). Möjligheten att ta exakt mängd av kryddor, mjöl och annat är betydligt större om man använder en sådan våg. Vilken våg ska man då välja? Det tar vi inte upp i detta inlägg utan hänvisar till Vågen.nu. Däremot tar vi några detaljexempel.

Tareringsfunktion – Detta innebär att man kan lägga en krydda på vågen och få fram exakt hur mycket denna mängd väger. När man sedan trycker på tareringsknappen nollställs vågen trots att föregående vägd krydda ligger kvar. Därmed kan man lägga på nästa produkt och väga den separat. Detta är speciellt smidigt om man har en bunke som man blandar ingredienserna i och har denna på vågen. I med ingrediens efter ingrediens och kom ihåg att nollställa mellan varje ingrediens.

Vikt – Ska man främst väga kryddor kan en skedvåg rekommenderas. En våg som visar en mycket exakthet, inte sällan ner till 0,1 gram. Den ser ut som en sked och är därmed enkel att använda för att ta upp kryddorna. Ska man istället väga större mängder mjöl bör man söka efter en våg som tar riktigt stora vikter. Det är lätt att hitta köksvågar som tar upp till 5-10kg. Kanske behövs både skedvågen och köksvågen i köket?

Digitalt – Det är snyggt med en visare som rör sig på vågen. Precis som förr. Men då kommer även exaktheten att bli som förr, dvs. lite ”si så där”. Välj en digital våg då den visar mer exakt hur mycket ingredienserna väger.

by posted under Tips, Utrustning | Kommentarer inaktiverade för Rätt våg till bakningen