Receptson bloggen

En blogg med görgoa recept

Jordgubbs och rabarberpaj

juli21

Du behöver:
3 stänger rabarber
3dl jordgubbar
1 msk potatismjöl
1dl strösocker
200 gram smör
2dl havregryn
2 dl vetemjöl
(ev 1-2 msk ljus sirap)

Bären går givetvis att byta ut till t.ex. hallon, blåbär, eller en blandning av bär. Beroende på vilket bär du skall ha i pajen är mängden socker lite varierande. En äpplepaj på röda äpplen behöver alltså inte lika mycket socker som en rabarberpaj.

1) Börja med att sätta ugnen på 200grader.
2) Skalla rabarberna med ex potatisskalaren eller liten kniv. Hacka sedan stängerna till 1 cm-bitar. Är jordgubbarna väldigt stora del dem 1,2 gånger och lägg blandningen av rabarber och jordgubbar i en ugnssäker pajform.
3) Sockra 3-4 msk över bären och pudra över lite potatismjöl, rör om lite grann.

Smuldegen till pajen
4) Lägg smöret i en kastrull och smält det.
5) I det smälta smöret rör du ner: Sirapen (som också kan ersätts helt av socker) resten utav sockret ca 0,5 dl, havregrynen och vetemjölet. när blandningen rörts samman är smuldegen klar och smulas enklast med fingrarna ut över bären i formen.

Låt gräddas i ugnen tills smuldegen blivit gyllengul och fått fin färg, ca 25- 30 minuter. Ta ut pajen och låt svalna något. Servera med kall vaniljsås eller vaniljglass!

 

by posted under Efterrätter, Mat | Kommentarer inaktiverade för Jordgubbs och rabarberpaj