Receptson bloggen

En blogg med görgoa recept

Sockerpastan gör det godare för ögonen

mars16

Det finns ett uttryck inom matlagning som heter att ”man äter med ögonen”. Det är extremt sant. Det första man gör när maten eller bakverken står på bordet är att avgöra om det ser gott ut. Förväntningarna gör att det blir godare – eller mindre godare beroende på vad man förväntar sig.  Skulle det trots allt inte vara extremt gott så blir man dessutom lättare förlåten.  ”Det var ju i alla fall snyggt upplagt”. Detta gäller både om det gäller mat eller desserter.

Ett säkert kort för att göra efterrätten godare är att använda marsipanfigurer. För bara ca tio år sedan var det inte speciellt många olika marsipanfigurer som gick att köpa utan man fick nöja sig med klassiska som kycklingen på påsktårtan eller tomtarna på jultårtan. Idag är det annorlunda. Det finns konditorier som specialiserat sig på att sälja figurer av marsipan eller sockerpasta. Just sockerpasta är något som även ökat i försäljning. Figurerna är lättare att göra i detta material och går även att få kritvita vilket är omöjligt med marsipanen.  Det  blir även så  hårda att man skicka dem per post vilket gör att det idag går att köpa figurer av marsipan eller sockerpasta online.

Eller varför inte göra egna marsipanfigurer? Det kanske är lite bökigt i början men det blir både billigare och effektfullare om man lyckats. Att köpa ett halvt kilo kostar kring 70kr vilket är en bråkdel av vad det kostar att köpa färdiga tårtdekorationer. Sedan kan man följa steg för steg guider på internet som beskriver hur man gör marsipanros, kycklingen, stålmannen eller vad man nu är ute efter.

Troligtvis kommer det inte bli exakt lika snyggt som när en konditor gör det hela men vad spelar det för roll. Att äta med ögat betyder inte alltid att det måste vara extremt snyggt. Det handlar om att man visar upp att man försökt. Dessutom – Ett gott skratt förlänger livet.

by posted under bakverk, Efterrätter | Kommentarer inaktiverade för Sockerpastan gör det godare för ögonen